Nieuws14 aug '11 20:09

Politietrainers Kunduz mogen eindelijk aan de slag

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Nederlandse politietrainers hebben zondag voor het eerst zelfstandig gepatrouilleerd in Kunduz. De militairen zijn al zes weken gestationeerd in de Afghaanse provincie maar kunnen niet veel doen omdat het grootste deel van het materieel nog niet is aangekomen. Ook zijn er pas twee van de twintig tolken.

Militairen zouden de missie in e-mails een 'logistieke puinhoop' noemen.
Bij een ‘checkpoint’ maakten de militairen zondag voor het eerst kennis met Afghaanse agenten die ze de komende tijd gaan trainen en opleiden.
De afgelopen weken werden de Nederlanders op hun patrouilles begeleid door Duitse of Amerikaanse militairen. Inmiddels zijn aan alle randvoorwaarden voldaan en zijn de militairen klaar om te beginnen met de training van Afghaanse agenten, zegt Defensie.
De Nederlandse politietrainers zijn in Afghanistan om politieagenten te trainen en op te leiden en om de 'justitiële keten' te versterken. De missie loopt tot halverwege 2014.
Afspraak is dat de Nederlanders in Kunduz alleen geweld mogen gebruiken om zichzelf en anderen te verdedigen. Ook de agenten die door de Nederlanders worden opgeleid, mogen niet worden ingezet als militairen.
In juli zei premier Mark Rutte dat 'alles volgens plan ging'. Verslaggever Harmen van der Veen was daar destijds bij, luister rechts naar zijn bijdrage.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen