Nieuws24 mei '11 06:55Aangepast op 24 mei '11 07:22

Christelijke politiek failliet

Auteur: Edme Koorstra

Alle ochtendkranten besteden uitgebreid aandacht aan de verkiezing van de Eerste Kamer. Het Nederlands Dagblad noemt in het commentaar de christelijke politiek 'failliet'.

Het Nederlands Dagblad
"Voor een bord symbolische linzen stemde een SGP’er via het CDA op de VVD. Met als gevolg dat seculier Nederland christenen nu weer wegzet als vrouwenhaters. Dat is niet alleen een klap in het gezicht van de christelijke politiek. Het is ook zomaar het morele failliet ervan."
Trouw
Trouw ziet weinig verandering. "Het minderheidskabinet van VVD en CDA kan verder regeren op dezelfde manier als de afgelopen maanden gebeurde: levend van dag tot dag." Ook Trouw kijkt naar de SGP. Die partij zal door de regeringspartijen niet aangevallen worden op de ‘kroonjuwelen’ van die partij. | SGP’ers: de regering weet wat wij willen. Het gaat er niet om wat dit kabinet doet, maar eerder wat het nalaat te doen.
De Telegraaf
De Telegraaf wijdt meerdere pagina’s aan de verkiezing. Volgens de krant kan de coalitie door met deze uitslag. Opvallend is dat Mark Rutte uithaalt naar de manier van kiezen. "Rutte sprak (…) van een verkiezing 'uit het jaar kruik'. Het heeft weinig meer met democratie te maken." De Telegraaf besteedt veel aandacht aan de reactie van de oppositie op de steun van de SGP aan de coalitie. "De SGP is de gebeten hond bij de linkse oppositie. Nadat eerder de PVV de volle laag kreeg."
Sp!ts
In de Sp!ts wordt aandacht besteed aan een tweet van Pechtold. "Komt u maar beste volgers, een fles RODE wijn voor de beste grap over de ongeldige D66-stem!'' Dat twitterde D66-leider Alexander Pechtold nadat ‘zijn’ Wim Cool met een blauwe pen zijn stembiljet invulde. Het woordje ‘potlood’ was trending op de berichtensite.
De Volkskrant
De Volkskrant betoogt dat Rutte zijn kaarten op tafel legt. "Nu het pokerspel voorbij is en de stemmen voor de Eerste Kamer zijn geteld, is de conclusie onontkoombaar: het kabinet heeft er een gedoogpartner bij. Dat het kabinet zich vastgrijpt aan elke strohalm is begrijpelijk. Dat brengt wel een verplichting met zich mee: het wordt tijd dat Rutte eerlijk wordt over de afspraken met de splinterpartij."
Algemeen Dagblad
Ook het Algemeen Dagblad richt zijn pijlen op de unieke positie van de SGP. "De SGP belooft het kabinet de broodnodige extra stem te geven. Daarmee heeft de orthodox-christelijke partij zich met slechts één zetel in een historische machtspositie gewerkt. De SGP rekent erop dat het kabinet concessies doet in ruil voor de cruciale stem."
NRC Next
NRC Next richt zich op de tegenstelling tussen de SGP en de VVD. De krant vraagt zich af: "Welke principes is Mark Rutte bereid op te geven voor een meerderheid in de Eerste Kamer?" "De VVD heeft zich bijzonder kritisch getoond over immigranten die weinig belang hechten aan de vrijheid van meningsuiting en de rechten en emancipatie van homo’s en vrouwen. Juist op die drie punten kiest de SGP de kant van orthodoxe moslims en staat de partij diametraal tegenover de VVD."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen