Nieuws4 mei '16 17:49

Verhoeven, D66: 'Deal Turkije opschorten als niet aan alle eisen is voldaan'

Auteur: Karlijn Meinders

Schaf de visumplicht voor de Turken af. Dat zegt eurocommissaris Timmermans. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het veel te snel gaan. Volgens hem is het land er nog lang niet.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Timmermans kan Turkije het voor elkaar krijgen om aan alle voorwaarden te voldoen, maar D66-Kamerlid Kees Verhoeven denkt daar heel anders over.

"Ik kan me bijna niet voorstellen dat in zo'n korte tijd aan zoveel criteria ineens wel is voldaan."

Opschorten deal
Als blijkt dat het land niet voldoet aan alle voorwaarden, dan moet deze worden opgeschort, meent Verhoeven. "Dat visum-vrij reizen is afgesproken op basis van de daarvoor geldende criteria. Dus niet versoepelen, niet marchanderen, gewoon de afspraken nakomen. Alleen dan kan de deal worden gesloten."

Probleem anders oplossen
Verhoeven neemt het op de koop toe dat de kans bestaat dat Turkije niet blij is met een hardere opstelling van de Europese Unie en daardoor de situatie verslechtert. Volgens Verhoeven moet er dan weer gekeken gaan worden naar herverdeling en opvang in de regio. En moet Europa zich, of de deal doorgaat of niet, bereid tonen om ook een aantal vluchtelingen terug te nemen.

Economische situatie
Volgens beurscommentator Rob Jansen zijn de voorwaarden niet het enige waar Turkije zich zorgen over moet maken. Ook op economisch gebied valt er nog veel te winnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen