Nieuws22 dec '12 15:26

Leers: Wilders zette mij onder druk

Auteur: Marjan van den Berg

Gerd Leers is als minister van Immigratie onder druk gezet door gedoogpartner Geert Wilders om het aantal immigranten omlaag te brengen.

Dat zegt Leers zaterdag in EenVandaag. "Hij kwam met regelmaat op het departement (...) en dreigde dat hij mij daar op zou afrekenen'', aldus de oud-minister van het CDA. In de wandelgangen werd al langere tijd gesuggereerd dat Leers door Wilders de les werd gelezen.

Geert Wilders zegt in een reactie dat hij "de man natuurlijk onder druk heeft gezet om de immigratie fors te beperken zoals immers afgesproken was in het gedoogakkoord. Want de daling van immigratie (en dus islamisering) ging te langzaam ook door Europees verzet. Als er geen Catshuis was geweest, had het kabinet daarop kunnen vallen in 2012''.

Niet alleen Wilders oefende druk uit, zegt Leers, maar ook premier Mark Rutte en vice-premier Maxime Verhagen. Volgens Leers dienden zij een ander belang. "Het coalitiebelang (...). En dat ging niet altijd zonder wrijving."

In het gesprek met EenVandaag gaat Leers ook in op de kwestie rond de minderjarige asielzoeker Mauro. Hij heeft daar dubbele gevoelens over. "Ik werd geconfronteerd met het beeld van een jongeman met zijn traan. Ik heb daar slapeloze nachten van gehad. Maar je moet consequent zijn. En Mauro had geen recht om hier te blijven. (…) Ik zou het zo weer doen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen