Nieuws11 apr '12 16:00

Flexibeler ouderschapsverlof

Auteur: Fleur de Bruijn

Werknemers kunnen voortaan na opname van ouderschapsverlof hun werktijden makkelijker aanpassen om hun baan beter te combineren met de zorg voor hun kinderen.

De Arbeidstijdenwet wordt met ingang van donderdag hiertoe aangepast, omdat dit staat in een Europese richtlijn. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken woensdag bekendgemaakt

In de knel
Als een werknemer zijn recht op ouderschapsverlof volledig heeft gebruikt, kan hij of zij in de knel komen met de zorg voor de kinderen.

Een andere invulling van de werkweek kan dan soelaas bieden. Dit moet drie maanden voor het aflopen van het ouderschapsverlof worden aangevraagd bij de werkgever. De baas is verplicht vier weken voor afloop van het verlof te reageren.

Weinig gebruik
Het Sociaal en Cultureel Planbureau meldde in november dat werknemers maar weinig gebruikmaken van zorg- en ouderschapsverlof. Niet meer dan twee procent van alle werknemers heeft bijvoorbeeld korte tijd verlof opgenomen voor kortdurende zorg. Voor langdurige zorg werd door een procent van alle werknemers verlof opgenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen