Opinie9 aug '12 11:05Aangepast op 9 aug '12 16:18

BNR Begrip | Maarten's obstakels

Auteur: Ewald Theunisse

Het is niet altijd effectief om op zevenmijlslaarzen te lopen...

‘Ik ben creative director bij een designbureau. Binnengehaald omdat ik tegendraads en eigenzinnig ben, waardoor ik precies aan het kandidatenprofiel van het management voldeed, dat een creatievere imago ambieerde. Maar al vanaf mijn eerste werkdag stuit ik met mijn plannen en ideeën op angsthazen die overal beren op de weg zien, zwaaiend met rapporten over klanten die dingen eerder tegenhielden. En als het eropaan komt, geeft het management ze nog gelijk ook!’

Voorzichtige mensen bewegen in kleine stappen. Ga je te snel, dan raak je ze kwijt voor je er erg in hebt. Daarnaast zijn ze altijd op zoek naar veiligheid en houvast. Vernieuwende ideeën zullen ze daarom altijd eerst met de nodige argwaan bekijken. Dat wil niet zeggen dat ze er a priori op tegen zijn: ze willen als ze ergens voor kiezen gewoon heel zeker van hun zaak zijn.

Hoe moeilijk het misschien ook is: probeer zo geduldig mogelijk uit te leggen waarom je tot een idee gekomen bent. Zet zoveel mogelijk argumenten op een rijtje en kom als het even kan met voorbeelden van vergelijkbare ideeën die hun kracht al bewezen hebben. En wat tenslotte veel beter werkt dan diep zuchten bij alweer een vraag: complimenteer de vragenstellers om hun scherpzinnigheid en kritische blik. De kans is groot dat ze dan in plaats van dwars te liggen, gaan meedenken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen