Nieuws17 dec '12 21:01Aangepast op 17 dec '12 21:51

Ploumen zal 'scherpe keuzes' maken

Auteur: Harmen Simon Teunis

In de ontwikkelingssamenwerking zullen "in de toekomst scherpe keuzes" worden gemaakt. Dat zei minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel maandag in de Tweede Kamer.

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn overeengekomen om 1 miljard euro op haar begroting te bezuinigen. "Pijnlijk'', concludeert de bewindsvrouw. Ze zal daarom de

Ploumen zei dat haar beleid vier pijlers zal kennen: economische samenwerking, armoedebestrijding, mondiale publieke goederen en buitenlandse handel. Op verdere uitwerking moet de Kamer nog even wachten. Eind maart, begin april denkt ze een volledig beeld van haar plannen te kunnen geven.

Partnerlanden
Ze wil verder "flexibel'' omgaan met de lijst van partnerlanden. Dat zijn de 15 landen waarmee een bilaterale ontwikkelingsrelatie is. Aan het aantal van 15 wil ze vasthouden, maar de minister wil vooral gaan focussen op de allerarmste landen. Nu staat bijvoorbeeld ook nog een land als Indonesië op de lijst. Dat zal in de toekomst niet meer gebeuren.

Over het fonds van 750 miljoen (bestemd voor investeringen - vooral die van het midden- en kleinbedrijf - in ontwikkelingslanden) en het fonds voor internationale veiligheid van een kwart miljard bleef ze op de vlakte ondanks aandringen van verschillende partijen. "Ik hou alle opties open'', zei Ploumen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen