Nieuws1 nov '11 21:44Aangepast op 1 nov '11 23:32

Oppositie nog niet akkoord met reddingsplan

Auteur: Thijs Baas

Het reddingspakket voor de euro en de Griekse schuldencrisis heeft te veel losse eindjes, volgens D66. De PvdA noemt het akkoord "te zwak" om mee in te kunnen stemmen.

"Dit akkoord is niet genoeg, nog niet'', stelde D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees dinsdag.

De partij wijst er onder meer op dat de vergroting van het noodfonds nog moet worden ingevuld en dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi pas halverwege november met bezuinigingsmaatregelen komt.

De uitwerking van de eurocommissaris die op begrotingsdiscipline let, duurt nog tot maart, aldus Koolmees. "Waarom is niet besloten om het noodfonds echt vuurkracht te geven? Waarom is weer gekozen voor ingewikkelde financieringsconstructies?'', vroeg Koolmees aan premier Mark Rutte tijdens een debat.

Referendum
"Het pakket was al niet sterk genoeg en zeker nu de Grieken er een bom onder leggen, is het feitelijk van tafel'', zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Maar ook als het Griekse referendum wordt afgeblazen zijn er in het pakket op cruciale punten "te veel onduidelijkheden, onzekerheden en afhankelijkheden om nu het groene licht te kunnen geven'', meent Plasterk.

Noodsteun
Regeringspartij VVD en oppositiepartij PvdA zetten bovendien vraagtekens bij het uitkeren van een volgende termijn noodsteun aan Griekenland van 8 miljard euro, nu dat land mogelijk een referendum houdt over het brede EU-steunpakket. Dat zeiden de twee partijen dinsdag.

"Als Griekenland zelf zegt: we trekken de stekker eruit, wat voor zin heeft het dan om grote bedragen erin te pompen?'', stelde PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk. Met het oog op het referendum noemde VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers het toekennen van een volgende tranche "gecompliceerd''.

Tevreden
Het CDA eist dat de Griekse plannen voor een referendum van tafel gaan. Het kabinet moet zich daar volop voor inzetten. CDA-Kamerlid Elly Blanksma is tevreden over het europakket van vorige week.

"Er zijn significante stappen gezet op een lange reis.'' Het Griekse referendum noemt ze "onwenselijk'' en het leidt tot grote onzekerheden. Daarom moet het kabinet er alles aan doen om de Griekse regering te beweging geen referendum te houden.

Gratis geldmachine
Volgens de SP wordt het opgetuigde noodfonds gepresenteerd als een gratis geldmachine, maar worden in werkelijkheid overheden opgezadeld met veel meer risico's.

"Net als bij de banken gebeurde in de aanloop naar de kredietcrisis'', zei Irrgang, volgens wie "de Europese boot lijkt te zinken''.

Lees ook:
Rutte wil er alles aan doen om het Griekse referendum te stoppen.

Gerelateerde artikelen