Nieuws21 jul '11 16:17

Strengere screening jeugdwerkers

Auteur: Marjolein Niestadt

Mensen die werken met kwetsbare groepen zoals in de jeugdzorg en kinderopvang worden in de toekomst mogelijk extra gescreend. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat ze bewijzen dat ze geen slechte bedoelingen of een fout verleden hebben.

Er wordt nog bekeken op welke manier de extra controle gaat plaatsvinden. Het strengere toezicht volgt op het rapport en aanbevelingen van de commissie Gunning die onderzoek deed naar de Amsterdamse zedenzaak. Elise Merlijn, bestuurder Zorg van de vakbond Abvakabo vindt de strengere screening een goed idee. (Luister rechts naar een gesprek met Merlijn in BNR's On the Move).

Taxichauffeurs worden sinds begin deze maand doorlopend gecontroleerd op goed gedrag. Dat heeft Teeven donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

VOG

Tot nu toe moesten taxichauffeurs om de vijf jaar een zogenoemde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laten zien om de vereiste chauffeurspas te krijgen. Vanaf 1 juli is de controle doorlopend waardoor van chauffeurs die een strafbaar feit hebben begaan meteen de vergunning kan worden ingetrokken.

VOG's zijn voor bepaalde beroepen wettelijk verplicht. Bij de aanvraag wordt bekeken of iemand in het verleden met justitie in aanraking is gekomen voor een strafbaar feit dat invloed kan hebben op zijn functioneren. Voor taxichauffeurs zijn bijvoorbeeld mishandeling of rijden onder invloed cruciale misstappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen