Nieuws22 jul '12 15:53

Parijse razzia's waren misdaad 'in Frankrijk, door Frankrijk'

Auteur: Thijs Baas

De aanhoudingen van joodse Europeanen die de Parijse politie in juli 1942 verrichtte waren "een misdaad in Frankrijk, gepleegd door Frankrijk".

De Franse president François Hollande benadrukte dat vandaag in een toespraak bij de herdenking van de "rafle du Vélodrome d'hiver", ofwel de razzia van de wielerbaan.

In de sporthal werden ongeveer dertienduizend Joden verzameld die op 16 en 17 juli waren opgepakt in de Franse hoofdstad en de directe omgeving, in het kader van de Duitse plannen om de Joden uit te roeien.

Hollande hield zijn toespraak op de plek waar ooit de hal stond. Hij toonde waardering voor zijn conservatieve voorganger Jacques Chirac die hij zaterdag nog bezocht in Zuid-Frankrijk. In 1995 was Chirac de eerste Franse president die openlijk de schuld van Frankrijk aan de Jodenvervolging beleed.

Eén van de hoofdverantwoordelijken was destijds politiechef René Bousquet (1909-1993), die na de oorlog een bondgenoot en goede vriend van Mitterrand. Bousquet werd in 1942 politiechef in het collaborerende regime van Philippe Pétain (1856-1951), dat was gevestigd in Vichy. Vichy-Frankrijk vaardigde op eigen houtje anti-Joodse maatregelen uit en had formeel gezag over heel Frankrijk en niet alleen in de zuidoostelijke zone die de Duitsers eerst niet wilden bezetten.

Gerelateerde artikelen