Opinie15 nov '12 11:35

BNR Begrip | (On)geduld nader verklaard

Auteur: Ewald Theunisse

Alles draait om frequentie!

Image

We hadden het een aantal weken geleden al eens over ongeduld. Door reacties van lezers gaan we er vandaag nog wat dieper op in. Waarom is pakweg de helft van de mensen ongeduldig en de andere helft niet? Waarom heeft die ene helft een enorme hekel aan wachten in de rij, terwijl de andere helft er nauwelijks problemen mee heeft? Het heeft alles te maken met het eigen natuurlijke tempo, dat wel of niet aansluit bij dan van de mensen in de situatie om je heen. En tempo heeft een karakterologische reden.

Beslissers zijn mensen die snel denken en snel handelen omdat ze graag snel resultaten boeken. Bedenkers zijn snel in denken en doen omdat ze graag snel tot oplossingen komen en snel verveeld zijn. 

Bewakers hebben een rustig tempo omdat zorgvuldigheid en het vermijden van fouten voor hen voorop staan. En Verbinders doen het rustig aan omdat ze dingen graag rustig op zich in willen laten werken en ze pas een besluit over iets willen nemen als het echt ‘goed voelt’.

Mensen met een hoog tempo kunnen erg ongedurig worden van kalmere mensen. En de laatsten kunnen zich weer erg ongemakkelijk voelen door het geduw van de ongeduldigen.

Heb wat meer begrip voor wat de ander nodig heeft. En verklaar ook je eigen (on)geduld als de ander dat niet lijkt te begrijpen.

Begrepen worden is een mensenrecht. Er staat alleen wel iets tegenover: de plicht om jezelf duidelijk te maken. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen