Nieuws27 mrt '12 19:56Aangepast op 27 mrt '12 20:42

Schippers belooft duidelijkheid

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Edith Schippers wil verdere verhitte discussies over mogelijke kosten bij het binnenhalen van de Olympische Spelen 2028 voorkomen.

Schippers belooft duidelijkheid
Schippers belooft duidelijkheid

Schippers beloofde de Tweede Kamer dat ze de Kamer uitgebreider de verwachte kosten en baten in de verschillende scenario’s zal schetsen.

Schippers is verder van mening dat ze de Kamerleden van voldoende informatie had voorzien. Maar de oppositie, aangevoerd door de SP, miste een duidelijke financiële onderbouwing. RTL Nieuws kwam vorige week met documenten waaruit bleek dat ambtenaren niet wilden dat Schippers die kosten (8 miljard euro in het negatiefste scenario) aan de Kamer meldde, uit angst politiek draagvlak te verliezen.

De minister hield de Kamer echter voor dat draagvlak voor haar nooit een rol speelde. Haar ambtenaren wisselden weliswaar onderling argumenten uit, maar in het ambtelijk advies dat Schippers uiteindelijk bereikte, kwam draagvlak niet voor, stelde ze.

Schippers: "Ik vind draagvlak geen argument, omdat je dat moet creëren met goede dingen die je doet. Of je de Olympische Spelen wilt, moet een sportieve afweging zijn en een financieel-economische: alles moet boven tafel , maar wel op het juiste moment."

200 miljoen over de balk
PVV-Kamerlid Richard de Mos was in het debat niet bepaald te spreken over de handelswijze van Schippers. "Hoewel het nog helemaal niet zeker is dat Nederland zich überhaupt kandidaat gaat stelen voor de Spelen hebben de lokale overheden al zo’n 200 miljoen over de balk gesmeten."

Het steekt hem vooral dat het geld is besteed aan "dure dienstreisjes voor ambtenaren naar Londen en Brazilië, tal van haalbaarheidsonderzoeken en inzet van tig lobbycomités. Daarvan zegt de PVV; dank je, de spreekwoordelijke koekoek."

De PVV ziet heil in de opmerking van het NOC*NSF dat de Olympische ambities voorlopig de ijskast in zouden moeten. "Daarom wil ik mijn uitstekende betoog eindigen met de oproep om tijdens deze kabinetsperiode de wens om de Spelen te organiseren helemaal te bevriezen en om geen eurocent meer uit te geven aan zaken die rieken naar het organiseren ervan."

Onverantwoord om te discussieren over Spelen
Frank van den Wall Bake, onafhankelijk sport- en sponsoradviseur, vindt dat de wereld op dit moment niet rijp is voor pogingen om de Spelen binnen te halen. Het is volgens hem zelfs onverantwoord om er over te discussiëren.

"Dat heeft te maken dat ieder mens in Nederland met gezond verstand kan nagaan dat de perceptie van de Nederlandse consument niet ten gunste is van die Spelen in Nederland. Als je die basis niet hebt moet je ook niet aan beginnen. Elke discussie erover werkt averechts", aldus Van den Wall Bake.

Verder wil Van den Wall Bake dat er meer energie wordt gestoken in het gezond maken van Nederland. "We hebben discussies over obesitas en gymnastieken op scholen. Laten we daar nou eens mee beginnen. Dat is een focus. Als dat slaagt, kunnen we in 2016 eens gaan overwegen om ons kandidaat te stellen."

Door met het Olympisch Plan
Algemeen directeur Gerard Dielessen van het NOC*NSF geeft aan hoe dan ook door te willen gaan met de uitvoering van het Olympisch Plan.

"Maar wel tot 2016 alle inzet en alles wat wij doen richten op sportontwikkeling, sportparticipatie en sportstimulering. Dan kunnen we in 2016 nog de afweging maken, en zo is het Olympisch plan ook altijd bedoeld geweest, of we dan een bid kunnen gaan doen voor de Olympische Spelen in 2028. Dus even gas terug nemen en in 2016 verder kijken waar het gaat om 2028. Maar nu echt alle inzet op sportstimulering", aldus Dielessen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen