Nieuws1 jun '11 07:11

Atoomwaakhond: Japan onderschatte risico's

Auteur: Marjan van den Berg

Japan onderschatte het risico op een tsunami bij diverse kerncentrales. Dat heeft de internationale atoomwaakhond IAEA woensdag laten weten in een voorlopig rapport.

Volgens de instantie moeten er maatregelen worden genomen voor bescherming tegen alle mogelijke natuurrampen. Ook adviseert het IAEA de regering om de gezondheid van de Japanners goed in de gaten te blijven houden.
Een medewerker van premier Naoto Kan heeft het voorlopige rapport in ontvangst genomen. Hij zei dat de veiligheidsvoorschriften worden herzien. Het volledige rapport wordt binnen enkele weken gepresenteerd in Wenen.
Japan werd op 11 maart getroffen door een beving en tsunami, die een nucleaire ramp veroorzaakten. De kerncentrale Fukushima I liep grote schade op. Er waren in totaal drie meltdowns in de reactoren.
Sinds de ramp zijn 19 van de 54 kerncentrales nog in bedrijf. Functionarissen hebben gezegd dat in het slechtste geval alle reactors in Japan halverwege 2012 gesloten zouden kunnen worden. Dan zou het land 30 procent minder energie opwekken, wat weer zou leiden tot het rantsoeneren van energie.

Gerelateerde artikelen