Nieuws13 mei '11 16:36

Overheid Japan betaalt deel schade

Auteur: Edme Koorstra

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco hoeft niet alleen op te draaien voor de schade die de ramp in een van zijn kerncentrales in Fukushima heeft veroorzaakt. De Japanse regering heeft een noodplan opgesteld om de onderneming te helpen aan haar financiële verplichtingen te voldoen.

In ruil voor financiële steun krijgt Tokio meer zeggenschap over het grootste energiebedrijf van Azië. De kerncentrale Fukushima I werd getroffen door een zware aardbeving en tsunami op 11 maart. De koelsystemen vielen uit, waardoor veel radioactief materiaal uit de oververhitte reactoren weglekte.
Miljarden aan claims verwacht
Verwacht wordt dat Tepco tientallen miljarden aan schadeclaims tegemoet kan zien. Meer dan 80.000 mensen hebben wegens de radioactieve vervuiling hun huizen en bedrijven moeten verlaten in een zone van 20 kilometer rond de kerncentrale.
Goedkeuring nog niet zeker
Het plan moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement en dat is nog helemaal niet zeker. Een aantal volksvertegenwoordigers roept namelijk op tot harde maatregelen om te voorkomen dat het volk moet opdraaien voor de kosten. Zij menen dat het plan van het centrumlinkse kabinet vooral de aandeelhouders van Tepco beschermt.
Verzekering
De regering van premier Naoto Kan gaat een orgaan oprichten dat de claims tegen Tepco moet afhandelen. De nieuwe instelling moet gaan dienen als een verzekeringsinstantie voor de nucleaire industrie. Ook andere energiebedrijven moeten daarom een financiële bijdrage gaan leveren aan het nieuwe orgaan.
'Meer alternatieve energie'
Kan maakte eerder deze week bekend het energiebeleid van het land te zullen herzien. Alternatieve energie moet in de toekomst een veel grotere rol gaan spelen. Kernenergie wordt echter niet opgegeven.
Dodental op 15.000
Het dodental van de aardbeving en tsunami is na twee maanden gestegen tot boven de 15.000. Daarnaast worden nog ongeveer 9500 mensen vermist, maakte de Japanse politie vrijdag bekend. Het epicentrum lag uit de kust bij de regio Miyagi. Dat gebied is met bijna 9000 doden en ruim 5800 vermisten het zwaarst getroffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen