Nieuws15 nov '12 06:55

Grote zak geld voor wetenschap

Auteur: Marjan van den Berg

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) verdeelt 167 miljoen euro onder 6 wetenschappelijke teams die onderzoek doen naar onder meer kanker, nanotechnologie en de hersenen.

Met het geld kunnen de teams voor de komende 10 jaar onderzoeksprogramma's gaan opzetten.

"Dit is erg veel geld voor een klein aantal onderzoeksgroepen'', aldus een woordvoerster van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De NWO heeft het ministerie geadviseerd over de groepen waar het geld naartoe moest.

Topwetenschappers
"Het zijn heel grote wetenschappers. Er zitten meerdere Spinozawinnaars tussen'', aldus de woordvoerster. De Spinozaprijzen worden jaarlijks door de NWO uitgereikt aan maximaal 4 topwetenschappers en worden ook wel de Nederlandse Nobelprijzen genoemd.

De toekenning van de 167 miljoen vindt plaats in het zogenaamde programma Zwaartekracht. In 2013 zal binnen datzelfde programma nog eens 151 miljoen euro verdeeld worden onder verschillende onderzoeksgroepen. In 2016 is er nog een ronde.

Onderzoeksland
Minister Jet Bussemaker wil met de miljoenen stimuleren dat universiteiten en wetenschappers hun krachten bundelen en Nederland op de kaart zetten als onderzoeksland. "Met dit onderzoek stimuleren wij onderzoek dat tot de wereldtop behoort of de potentie ervoor heeft'', stelt Bussemaker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen