Europarlement wil meer geld
Het Europees Parlement wil vanaf 2014 elk jaar 5 procent meer geld voor Europa. Met een grote meerderheid werd het voorstel voor de verhoging van de meerjarenbegroting voor 2014-2020 woensdag aangenomen. De plannen staan haaks op de wensen van Nederland.
Het bevriezen van de begroting op het niveau van 2013 is volgens de Europarlementariërs geen optie. De extra inkomsten moeten de inflatie opvangen en meer financiële slagkracht geven aan het Europees beleid.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter van mening dat er bezuinigingen zijn te halen bij onder meer de landbouwuitgaven. Ook het ‘verhuiscircus’ van het Europees Parlement is een flinke kostenpost die onder de loep kan worden genomen. Twaalf keer per jaar vergaderen de Europarlementariërs in Straatsburg waarvoor elke keer een flinke verhuizing nodig is.
Volgens de Europarlementariërs is het zonder een verhoging van de gelden niet mogelijk de gestelde Europese doelstellingen te halen. Landen die tegen de plannen zijn, moeten dan maar aangeven welke doelstellingen ze minder belangrijk vinden of zelf willen laten vallen, zo meent het Europees Parlement. Ook wil het af van allerlei uitzonderingsregels en kortingen voor Europese landen, die ook Nederland geniet.
Vorige week gaf een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet de opdracht ervoor te zorgen dat de begroting niet omhoog gaat, ook niet met de inflatie. Premier Mark Rutte gaf al aan dat het lastig zal worden dit verzet vol te houden en daarnaast te vragen om terugbetaling van minimaal 1 miljard euro uit Brussel.
Op dit moment komt de begroting overeen met 1,06 procent van het bruto nationaal product in de hele Europese Unie. Voor dit jaar gaat het om een bedrag van 126,5 miljard euro.
Eind juni zal de Europese Commissie met een voorstel over de begroting komen, waarna de lidstaten het met elkaar eens moeten worden.