Nieuws11 okt '11 06:04Aangepast op 11 okt '11 06:20

Lot Grieken ligt in handen van Slowakije

Auteur: BNR Webredactie

Een spannende dag voor Europa. Het Slowaakse parlement is verdeeld over steun aan Griekenland en de uitbreiding van het EFSF-noodfonds. Als het vandaag tegen stemt, gaan beide niet door.

Vandaag stemt het parlement van Slowakije, als laatste van de Europese landen, over uitbreiding van het Europese noodfonds en over de noodlening van 109 miljard euro aan Griekenland. Als het tegen stemt, gaat het niet door.

Gaan de Slowaken akkoord, dan is de verhoging van het noodfonds een feit. Maar het parlement is verdeeld en dus houden de Europese leiders vandaag de adem in.

Cruciaal
De stemming over het EFSF in het Slowaakse parlement is cruciaal, omdat de veranderingen aan het noodfonds alleen van kracht kunnen worden als alle eurolanden die steunen.

De leiders van de eurolanden hebben afgelopen zomer al overeenstemming bereikt over de uitbreiding van de mogelijkheden van het fonds.

Dwarsliggen
De goedkeuring door Slowakije is nog altijd geen voldongen feit omdat coalitiepartij SaS dwars blijft liggen. De liberale partij is het er niet mee eens dat Slowakije als op een na armste land van de eurozone moet meebetalen aan de redding van rijkere eurolanden.

De leider van een andere regeringspartij gaf maandagavond aan weinig hoop te hebben dat de partijen er dinsdag alsnog uitkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen