Europa moet opnieuw uitgevonden worden
Aan de vooravond van twee cruciale bijeenkomsten, de Europese top van 18 oktober en de G20 van november, zijn de grondbeginselen van Europa volop aan verandering onderhevig.
De crisis heeft als voordeel dat er beweging zit in de EU, maar de tijd dringt dat de beweging de juiste kant op gaat.
Europa is aan het veranderen. De huidige financiële crisis heeft de zwakheden van de ‘software’ blootgelegd en ervoor gezorgd dat de EU de afgelopen maanden minstens even snel voortgang boekt als in de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw onder invloed van het driemanschap van destijds, Mitterand, Kohl en Delors.
Ontheiliging van de Euro
Eén voor één worden de dogma’s van het Verdrag van Maastricht losgelaten. De euro is niet langer heilig. Het is van nu af aan toegestaan om te overwegen uit de euro te stappen, tijdelijk of definitief.
De Europese Centrale Bank heeft dat zeker gesteund door de inflatie te beteugelen. Toch aarzelde Jean-Claude Trichet niet om zich te onttrekken aan de strenge leer en voor miljarden staatsobligaties op te kopen van lidstaten die in de problemen zitten.
Onafhankelijkheid ECB ter discussie
Erger nog, binnenkort zou de onafhankelijkheid van de ECB wel eens ter discussie kunnen komen te staan. Er wordt al maanden gesproken over het opzetten van een Europese structuur voor economisch bestuur.
Lees hier verder op de website van Press Europ.