Nieuws28 mei '11 10:31

Japan bang voor tyfoon in rampgebied

Auteur: Harmen Simon Teunis

De mensen die belast zijn met de opruimingswerkzaamheden rond de zwaargehavende kerncentrale in Fukushima maken zich zorgen om de sterke tyfoon die op de Japanse kust af komt.

Het complex, dat op 11 maart getroffen werd door een aardbeving en tsunami, is mogelijk niet bestand tegen harde wind en hevige regenval, berichtte het Japanse persbureau Kyodo zaterdag. De tyfoon Songda stormt af op het zuidelijke eiland Okinawa en dreigt mogelijk ook het rampgebied in het noordoosten van het land te treffen met zware regenbuien.

Tepco, de eigenaar van de kerncentrale Fukushima I, is bezig de gehavende reactourgebouwe af te dekken, maar is daar naar verwachting zeker nog tot half juni mee bezig. De afgelopen weken zijn al wel andere maatregelen getroffen om de verspreiding van radioactief stof door stormen tegen te gaan.

Zwaarste categorie

Songda is met windsnelheden tot ruim 240 kilometer per uur een tyfoon uit de zwaarste categorie. Op de zuidelijker gelegen Filipijnen heeft de tropische storm al ten minste twee levens geëist. In het oosten van de eilandengroep zijn tienduizenden mensen geëvacueerd in verband met overstromingen en aardverschuivingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen