Nieuws15 okt '12 15:40Aangepast op 15 okt '12 16:26

Schotten mogen stemmen over onafhankelijkheid

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een onafhankelijk Schotland is maandag mogelijk geworden. Inwoners van Schotland mogen over twee jaar in een referendum beslissen of hun land onafhankelijk moet worden.

Ook 16- en 17-jarigen mogen meestemmen. Het referendum is mogelijk nadat de Britse premier David Cameron en de Schotse minister-president Alex Salmond maandag een overeenkomst tekenden.

Als de Schotten inderdaad voor onafhankelijkheid stemmen, kan dat na 300 jaar het einde betekenen van het Verenigd Koninkrijk in zijn huidige vorm. Als de Schotten zelfstandig verdergaan, blijven Engeland, Wales en Noord-Ierland alleen in de politieke unie achter.

Cameron tegen, Salmond voor
Cameron is tegen Schotse onafhankelijkheid. Volgens hem is Groot-Brittannië sterker als een geheel. Salmond is, als aanvoerder van de Schotse nationalisten, juist voor onafhankelijkheid. Zijn partij heeft sinds vorig jaar de meerderheid in het Schotse parlement. Uit opiniepeilingen blijkt dat nu hooguit een kleine 30 procent van de Schotten alleen verder wil.

Schotland en Engeland hebben sinds 1603 dezelfde koning. In 1707 kregen beiden landen een gezamenlijk parlement in Londen. Pas sinds 1999 heeft Schotland weer een eigen volksvertegenwoordiging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen