Nieuws8 nov '11 06:07

NotW liet advocaten schaduwen

Auteur: BNR Webredactie

De Britse schandaalkrant News of the World (NotW) huurde een privédetective in om twee advocaten in de gaten te houden die slachtoffers van de afluisterpraktijken van de krant bijstonden.

Dat blijkt uit onderzoek van News International, het moederbedrijf van NotW, meldt de BBC.

Een voormalig politiemedewerker filmde begin 2010 onder anderen in het geheim de advocaat Mark Lewis, die de familie van het vermoorde meisje Milly Dowler vertegenwoordigde.

Vertrouwelijke informatie
Een journalist van NotW, dat na een stroom onthullingen werd opgedoekt, brak eerder in op Milly's telefoon en luisterde de voicemailberichten af. Door de krant gewiste berichten gaven de familie van het meisje de indruk gaf dat zij nog in leven was.

De privédetective zocht naar bewijzen waaruit moest blijken dat Lewis een relatie had met advocate Charlotte Harris, die andere slachtoffers van de afluisterpraktijken van de krant bijstond. Zo moest worden aangetoond dat de twee vertrouwelijke informatie uitwisselden.

'Zeer ongepast'
News International noemde de vermeende spionageactiviteiten "niet illegaal" maar wel "zeer ongepast". Het bedrijf, dat op haar beurt onderdeel is van News Corporation van mediatycoon Rupert Murdoch, benadrukte dat geen van de huidige leidinggevenden binnen het concern opdracht gaf voor de surveillance.

James Murdoch, de zoon van Rupert Murdoch en het hoofd van News International, moet donderdag voor de tweede keer verschijnen voor een commissie die de illegale praktijken en zijn betrokkenheid daarbij onderzoekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen