Nieuws8 mrt '11 07:42

Tijd om te vertrekken (update)

Auteur: Thijs Baas

De Libische leider Muammar Kaddafi heeft de rebellen in zijn land aangeboden om onder voorwaarden af te treden. De rebellen bieden hem op hun beurt een vrije aftocht.

Kaddafi eist onder meer een veilige aftocht en volledige bescherming voor zijn hele familie. Ook wil Kaddafi dat de raad geen documenten overhandigt aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag, dat een aanklacht tegen de Libische leider onderzoekt wegens grootschalig geweld tegen de burgerbevolking.
Niet vervolgen
De rebellen die tegen Kaddafi vechten, bieden hem die vrije aftocht aan, als hij het land vrijwillig verlaat. Ze zullen hem dan niet vervolgen, meldde de door de opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad dinsdag.
De voormalige minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil zei dat activistische juristen uit Tripoli als bemiddelaars optreden om gesprekken over een vertrek op gang te brengen. Ze willen zo verder bloedvergieten in het land voorkomen, aldus de ex-bewindsman. Kaddafi zelf zou niemand hebben gestuurd.
Onderhandelen taboe
De 30-koppige raad volhardde tot nu toe in het onder geen beding onderhandelen met Kaddafi, die onder groeiende internationale druk staat. Met name in het noorden van het land vinden nog altijd hevige gevechten plaats tussen aanhangers van Kaddafi en opstandelingen. De Libische Bond voor Mensenrechten gaat uit van minstens zesduizend doden.

Gerelateerde artikelen