Nieuws5 apr '11 06:20

Troepen bezetten huis van Gbagbo

Auteur: Edme Koorstra

De strijdmacht van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft de residentie van Laurent Gbagbo, de andere president van Ivoorkust, veroverd op troepen die loyaal zijn aan Gbagbo. Dat stelde een woordvoerder van Ouattara maandagavond.

De zegsman zei nog niet te weten of Gbagbo in de woning in de miljoenenstad Abidjan was toen die werd overrompeld door de strijders van zijn politieke rivaal. Volgens onze correspondent Arthur de Leeuw was dat niet het geval. Luister naar zijn verslag via de knop rechts van dit artikel.
Gevechten
In Abidjan wordt al dagen hevig gevochten. Maandagavond deed zich een reeks zware explosies voor in het centrum van Abidjan, onder meer bij de ambtswoning van Gbagbo.
Luchtsteun
De troepen van Ouattara kregen luchtsteun van de VN-missie in Ivoorkust en van het Franse leger. Gevechtshelikopters namen onder meer militaire bases van Gbagbo onder vuur. De VN stelde dat de inzet van zware wapens tegen de krijgsmacht van Gbagbo gerechtvaardigd is omdat de burgerbevolking is bestookt met onder meer mortiergranaten en zwaar kaliber machinegeweren.
Beslissende aanval op handen
"De beslissende aanval voor de volledige inname van de residentie en het paleis zal plaatshebben in de komende uren'', aldus een woordvoerder van Guillaume Soro, die premier is in het kabinet van Ouattara. ,,De operatie zal naar verwachting vannacht worden afgerond.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen