Nieuws21 apr '11 12:59

Bahrein ontvoert artsen oppositie

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Er verdwijnen steeds meer artsen, verplegers en paramedisch personeel in Bahrein. Het Britse dagblad The Independent heeft contact met een aantal artsen in de golfstaat gehad. Volgens de krant zijn ze het slachtoffer van een meedogenloze en systematische campagne die elke oppositie tegen het autoritaire regime neerslaat.

Het gaat om medische hulpverleners die gewonde demonstranten hebben behandeld. Zo zijn recentelijk zeker 32 artsen van 33 tot 65 jaar verdwenen. Een van de artsen, een chirurg van het Salmaniya Medisch Complex, e-mailde met collega's in Engeland tot hij werd meegenomen voor verhoor. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.
Human Rights Watch
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch klaagde 20 maart dat artsen en activisten van hun bed werden gelicht omdat ze met de demonstranten voor democratie zouden sympathiseren.
De laatste serie demonstraties tegen het autoritaire regime van de soennitische familie al-Khalifa begon half feburari. Ze werden geïnspireerd door de betogers in de Egyptische hoofdstad Caïro.
De meerderheid van de bevolking van Bahrein is sjiitisch en eist zeggenschap in de golfstaat. Die wordt al sinds 1783 geregeerd door de al-Khalifa's. Half maart besloot het regime met de hulp van toegesnelde Saudische troepen de protesten keihard neer te slaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen