Nieuws22 mrt '11 21:26

Atoomdeeltjes komen naar Nederland

Auteur: Edme Koorstra

Minuscule hoeveelheden van radioactieve deeltjes uit Japan hebben IJsland bereikt, als eerste land in Europa. Ze zijn ontdekt door een monitoringsysteem van de Verenigde Naties. Woensdag of donderdag bereiken de deeltjes Nederland, zegt het RIVM.

Het VN-systeem Ctbto heeft 63 meetstations over de hele wereld om verboden atoomproeven op te sporen. "Het gaat om extreem kleine hoeveelheden'', zei een VN-medewerker vanuit het hoofdkantoor in Wenen. "Het heeft niets te maken met gezondheidsrisico's''.
Frankrijk verwacht woensdag de eerste Japanse deeltjes te meten. Het gaat daarbij om een hoeveelheid die duizend- tot tienduizendmaal onder de niveaus na het ongeval in Tsjernobyl bijna 25 jaar geleden.
RIVM: woensdag of donderdag boven Nederland
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de radioactieve deeltjes woensdag of donderdag over Nederland trekken. Maar ook volgens stralingsdeskundige Ronald Smetsers van het RIVM zijn de deeltjes zo verdund dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De vraag is zelfs of de heel gevoelige apparatuur van het RIVM de deeltjes kan meten of net niet meer, aldus Smetsers.
Amerikanen hadden al deeltjes gevonden
Vorige week hadden Amerikaanse diensten al gemeld dat ze radioactieve deeltjes uit Japan hadden aangetroffen. Ook de hoeveelheden die in Alaska en Canada zijn gemeten, zijn geen bedreiging voor de gezondheid, meldde de Verenigde Naties.
In Japan broccoli en melk besmet
In de omgeving van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I zijn radioactieve deeltjes aangetroffen in broccoli en onbewerkte melk. Dat meldt het Japanse ministerie van Gezondheid.
In de melk en broccoli zitten meer radioactieve deeltjes dan wettelijk is toegestaan. Afgelopen weekeinde was in het gebied rond de kerncentrale al een te hoge concentratie radioactief jodium aangetroffen in spinazie en kraanwater. Ook in het zeewater bij de centrale werd een verhoogde concentratie radioactiviteit gemeten.
Eerder dinsdag meldde het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat Fukushima I nog altijd radioactiviteit lekt.

Gerelateerde artikelen