Nieuws7 okt '11 19:53Aangepast op 7 okt '11 21:37

Afwaardering voor Spanje en Italië

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn waarderingen van de staatsschulden van Spanje en Italië vrijdag verlaagd. Het bedrijf wijst op de gevaren van de schuldencrisis.

De rating van Spanje ging met twee stappen omlaag van AA+ naar AA-. De kredietbeoordeling van Italië ging met één stap omlaag, van AA- naar A+.

De vooruitzichten van beide landen zijn volgens Fitch negatief, wat betekent dat er in de komende tijd nog een afwaardering kan volgen.

Spanje

Spanje loopt, naast de escalatie van de schuldencrisis, het risico dat regionale overheden hun bezuinigingsdoelstellingen niet halen. Daarnaast denkt Fitch dat de groei van de Spaanse economie lager uitvalt dan eerder gedacht. Tot 2015 zal die groei niet hoger zijn dan 2 procent, voorspelde het bedrijf.

Italië

Italië is volgens Fitch door de hoge staatsschuld en de zwakke economische vooruitzichten bijzonder kwetsbaar voor economische schokken. De kredietbeoordelaar is wel positief over de onlangs aangenomen bezuinigingsmaatregelen, maar heeft kritiek op de moeizame manier waarop de politieke besluiten tot stand zijn gekomen.

Wall Street

De afwaardering voor Spanje en Italië zorgde vrijdag voor een bedrukte stemming op de beurzen in New York. Met nog ruim een half uur te gaan, stond de S&P 500 op een verlies van 0,1 procent. De Nasdaq leverde 0,3 procent in. De Dow-Jones hield als enige van de drie hoofgraadmeters het hoofd boven water, met een winst van 0,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen