Nieuws27 feb '11 20:00Aangepast op 28 feb '11 09:38

Laatste ronde voor de verkiezingen

Auteur: Edme Koorstra

De politieke partijen hebben dit weekeinde hun laatste offensief ingezet om de kiezers over te halen woensdag toch vooral hun stem aan hen te geven bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

De top van de landelijke politiek zette zijn beste beentje voor. VVD-leider Mark Rutte liep zaterdag eerst, omringd door Eerste- en Tweede Kamerleden, door Haarlem. Daarna was hij te vinden in het centrum van Amsterdam om mensen ervan te overtuigen dat de VVD de beste keus is.

Jolande Sap van GroenLinks straalde in de hoofdstad veel groen uit door zich te verplaatsen op een elektrische scooter. PvdA-voorman Job Cohen deelde folders uit op het Bijlmerplein en hield 's avonds een 'town hall meeting', naar Amerikaans voorbeeld. Daarbij kregen mensen de gelegenheid om hun zorgen en wensen ten aanzien van hun leefomgeving kenbaar te maken.

Twitterspreekuur met Pechtold
D66'er Alexander Pechtold hield een twitterspreekuur in Amsterdam. Emile Roemer van de SP bleef 'thuis' in Brabant, de ChristenUnie koos voor Veenendaal en het CDA toerde per bus door het oosten en het zuiden van het land.

Als het woensdag hetzelfde kletsnatte weer is als dit weekeinde ziet het er somber uit voor de opkomstcijfers. Maurice de Hond heeft toch al geen zonnig beeld gegeven van die cijfers. Hij verwacht dat de opkomst ongeveer 5 procent lager zal zijn dan vier jaar geleden, toen 46,3 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen.

Opkomst daalt met het jaar
De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen daalt al jaren, in 1995 was die voor het laatst boven de 50 procent (50,2). Vier jaar geleden kwam 46,3 procent van de kiesgerechtigden opdagen. De Hond verwacht dat woensdag zeker niet meer dan de helft de moeite neemt om naar een stemlokaal te gaan.

Universitair hoofddocent Jan-Herman Reestman (constitutioneel recht) aan de Universiteit van Amsterdam ziet het anders en denkt dat het voor de opkomst dit keer wel iets kan uitmaken dat direct of indirect wordt beslist over het kabinet-Rutte en de PVV. De Provinciale Statenverkiezingen leven dit keer veel meer is zijn inschatting, ,,omdat er toch wat belangrijks wordt beslist. Al is het niet te vergelijken met de verkiezingen voor de Tweede Kamer”.

Reestman verwacht daarom dat de opkomst groter zal zijn dan gewoonlijk. Het zou hem tegenvallen als dat niet zo is. ,,Dat zou geen goede zaak zijn.”

Steeds gemakkelijker
Misschien maakt het wat uit dat het de kiezer steeds wat gemakkelijker wordt gemaakt. Op weg naar het werk of een dagje uit kan hij of zij terecht in een van de 49 stembureaus in stations van de Nederlandse Spoorwegen. Tijdens het boodschappen doen is een stem zo uitgebracht in de supermarkten waar een stembureau is ingericht.

Gerelateerde artikelen