Nieuws11 okt '11 14:37Aangepast op 11 okt '11 18:43

Banken komen niet door nieuwe stresstest

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een nieuwe stresstest die voor belangrijke Europese banken te zwaar is. Dat hebben bronnen in de bankwereld gezegd tegen persbureau Reuters.

De European Banking Authority werkt aan een nieuwe stresstest, die voor de "slachtoffers" tot gevolg zal hebben dat ze extra kapitaal moeten aantrekken, zo is de verwachting.

Stresstest te licht
De stresstest van EBA van juli dit jaar heeft veel kritiek uitgelokt. Die was volgens criticasters veel te licht. Er werd toen bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een mogelijk faillissement van de noodlijdende Grieken. Een aantal banken dat de test doorstond, moest later toch overeind gehouden worden met staatssteun. Een daarvan is Dexia.

Kapitaalratio van 7 procent
In de nieuwe test zou de EBA een kapitaalratio (core tier 1 ratio) van tenminste 7 procent hanteren, melden bronnen rond de toezichthouder. Bij de test van deze zomer lag dit percentage nog op 5. Het is nog onduidelijk of de eis gebaseerd is op de bankregels in het Basel III-akkoord of een eerdere, minder strenge versie daarvan.

De EBA liet dinsdag weten "bijgewerkte gegevens" te verzamelen over de situatie van Europese banken. Het gaat daarbij met name om de kapitaalpositie en hun blootstelling aan staatsleningen. Ook kijkt de instelling naar de maatregelen die banken hebben genomen sinds de vorige stresstesten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen