Nieuws3 mei '11 11:30

Stress gaat in je haar zitten

Auteur: Marjolein Niestadt

Niet alleen drugs zijn terug te vinden in je haren, stress net zo goed! Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat in de haren het stresshormoon cortisol kan worden gemeten.

De onderzoeksresultaten zijn dinsdag gepresenteerd tijdens het European Congress of Endocrinology. BNR sprak met arts-onderzoeker Laura Manenschijn (beluister het interview door op het audio-icoontje rechts te klikken).

Cortisol

De ontdekking kan een belangrijke rol spelen in het preventief opsporen van het ontstaan van hart- en vaatziektes, diabetes en depressie. Als iemand te veel cortisol in zijn lichaam heeft, kan dat een van deze ziektes veroorzaken.

Stofwisseling

Cortisol houdt de stofwisseling in het menselijk lichaam in stand. Bij lichamelijke of psychische druk stijgt het niveau. Tot nog toe kon het cortisolniveau alleen worden gemeten in bloed of speeksel.

Hart- en vaatziekten

,,We gaan deze methode van cortisol meten in het haar toepassen in grotere studies om beter zicht te krijgen op het effect op het ontstaan van diverse aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en depressie”, aldus een woordvoerster van de Rotterdamse instelling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen