Nieuws5 mei '11 12:07

Waarom de foto van Bin Laden er wèl komt

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Ondanks het stellige besluit van Barack Obama om de foto’s van de dode Osama bin Laden niet vrij te geven, zal de wereld niet lang hoeven te wachten op de eerste beelden. Dat zegt veiligheidsexpert Roger Vleugels donderdagochtend in het BNR-programma On The Move.

“Er moeten dingen anders zijn gelopen tijdens de missie dan verwacht. Daardoor krijgt Obama zijn leugen niet op tijd rond en wordt er dus nog gewacht met het vrijgeven van beelden”, zegt Vleugels.
Veel beeldmateriaal
Een van de redenen dat Vleugels twijfelt aan de waarheid, is dat de berichtgeving rondom de hele missie flink lijkt te rommelen. "Het verhaal is nog niet rond, blijkbaar is er intern in de regering Obama flinke onenigheid. Als je nu een foto openbaar maakt, dan kan die duidelijk naar een bepaalde versie van de waarheid wijzen, waardoor duidelijk kan worden dat het internationale oorlogsrecht is geschonden. Dan kan dit hele verhaal nog een hele lange juridische strijd worden."
Miljoen foto's
Obama zegt dat hij de foto's niet wil vrijgeven omdat ze te gruwelijk zouden zijn. Maar dé foto bestaat niet volgens Vleugels. "Uit alle uren filmmateriaal, kan je een miljoen foto's maken. Als de foto van een dode Osama bin Laden te gruwelijk is, waarom geven ze dan geen beeld vrij van de terroristenleider met zijn handen omhoog, als hij nog in leven is?"
Lekken
Mochten de beelden toch niet openbaar worden, dan is er altijd nog een kans dat iemand de foto's lekt. "Er is teveel beeldmateriaal. Er stonden camera's op de helmen van de elitetroepen, dus er is uren aan beeldmateriaal. Al dat materiaal is verspreidt over een heleboel afdelingen. Dus het kan uitlekken", zegt Vleugels.
Glad ijs
Sowieso begeeft de regering van Obama zich op dit moment op glad ijs. "Het zou kunnen dat ze toch onverwachts een foto naar buiten moeten brengen omdat bijvoorbeeld extra informatie uitlekt. Zo zou het kunnen dat bekend wordt dat er toch Pakistaanse veiligheidstroepen bij waren, bijvoorbeeld. In zo'n situatie heeft het Witte Huis foto's nodig om geruchten te bevestigen of juist te ontkrachten," denkt de veiligheidsexpert.
Luister rechts naar het hele interview met Roger Vleugels over dè foto van Osama bin Laden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen