Nieuws4 mei '11 16:43Aangepast op 5 mei '11 07:16

Definitief besluit: geen foto's van dode Osama

Auteur: Karin Backx

De Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten de foto's van de doodgeschoten terroristenleider Osama bin Laden niet openbaar te maken. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender CBS woensdag.

In een interview met het programma '60 Minutes', zegt Obama dat "hij niet de post mortem foto's van Osama bin Laden zal vrijgeven om zijn dood te bewijzen''. Nieuwszender CNN meldt dat het besluit woensdag is genomen. De vrees bestaat dat de foto's een woedende reactie in de moslimwereld veroorzaken.
"Alleen extremisten zouden nog niet geloven dat Bin Laden gedood is, en de foto's brengen daar volgens de ministers geen verandering in, zeiden Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, en Robert Gates, minister van Defensie, woensdagmiddag. Het lijkt er dus op dat Obama het advies van zijn ministers heeft overgenomen. Eerder twijfelde de president nog.
Ongetwijfeld vrijgegeven
De chef van de CIA zei woensdagmorgen dat de beelden van Bin Laden ongetwijfeld zullen worden vrijgegeven. Dat gaat dus niet gebeuren.
De waarheid sneuvelt
"Het eerste wat tijdens een oorlog sneuvelt is de waarheid", zegt Roger Vleugels. De Amerikaanse versies van de waarheid hangen van tegenstrijdigheden aan elkaar. Bij het 'maken van de waarheid' komen compromitterende foto's niet altijd goed uit, hoewel door de aanwezigheid van camerahelmen het beeldmateriaal, ook vóór de dood van Osama bin Laden ruim voorhanden moet zijn.
Moment van doden
Meteen na de operatie ontstond al het meningsverschil over de vraag of Bin Laden tijdens of na het vuurgevecht is gedood. De tegenstrijdige persberichten wijzen er volgens Vleugels op dat bepaalde zaken anders zijn gelopen dan in de scenario's was voorzien.
Luister via de audiobuttons rechts naar de bijdragen van correspondent Reinout van Wagtendonk en kenner van veiligheidsdiensten Roger Vleugels.

Gerelateerde artikelen