Nieuws15 mei '11 11:37

Israël sluit bezette gebieden af

Auteur: Edme Koorstra

Het Israëlische leger heeft de bezette Palestijnse gebieden vandaag volledig afgesloten van de buitenwereld in verband met ongeregeldheden rond Nakba-dag.

Op deze dag herdenken de Palestijnen de 'ramp' van het ontstaan van Israël op 14 mei 1948, en het daaropvolgende conflict dat leidde tot de gedwongen vlucht en het verdrijven van 760.000 Palestijnen naar het buitenland.
Arrestaties
In de nacht van zaterdag op zondag arresteerde de politie dertien Palestijnen die zich zouden hebben misdragen tijdens betogingen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Sinds vrijdag werden al 63 personen aangehouden. Acht politieagenten raakten gewond tijdens ongeregeldheden.
'Dode door Joodse kolonist'
Een 16-jarige Palestijn stierf zaterdag nadat hij tijdens rellen na het vrijdaggebed in Silwan, een wijk in Jeruzalem, een kogelwond had opgelopen in zijn maagstreek. Een familielid van de tiener stelde dat een Joodse kolonist het fatale schot heeft afgevuurd. Het slachtoffer werd zaterdag begraven. Circa tweeduizend rouwenden droegen Palestijnse vlaggen met zich mee tijdens de uitvaartplechtigheid.
Alleen open voor noodgevallen
De afsluiting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook is van kracht tot middernacht. Tot die tijd mogen mensen de grens alleen passeren bij hoge uitzondering, zoals in medische noodgevallen. Duizenden agenten en militairen zijn op de been om te voorkomen dat zich nieuwe ongeregeldheden voordoen.
Vrachtwagen ramt bus
Zondagmorgen zette een incident in de stad Tel Aviv de situatie verder op scherp. Een Israëlische burger verloor het leven en dertien anderen raakten gewond toen een vrachtwagen een bus en een aantal auto's ramde. De bestuurder, door de politie omschreven als een 22-jarige Arabische Israëliër, verklaarde later dat zijn band was geklapt en dat hij daardoor de macht over het stuur verloor.
'Aanval was opzet'
Ooggetuigen verklaarden echter dat de man ook nog voetgangers raakte tijdens het incident, dat minutenlang duurde. En hij zou mensen hebben aangevallen nadat de vrachtwagen tot stilstand was gekomen, en hij was uitgestapt. De politie onderzoekt nog of de verklaring van de man klopt, of dat sprake is van een politiek gemotiveerde aanslag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen