Nieuws22 nov '11 07:43Aangepast op 22 nov '11 08:45

Weer overlast mist, VVD wil spitsstrook open

Auteur: BNR Webredactie

De mist leidt dinsdag opnieuw tot overlast. De ANWB registreert een 'iets drukkere' ochtendspits dan normaal. De VVD pleit voor het openstellen van de spitsstroken.

Rond 8 uur stond er op de Nederlandse snelwegen ongeveer 280 kilometer file. De files stonden volgens de ANWB op de gebruikelijke plekken.

Het verkeer had aanzienlijk minder last van mist dan maandagochtend toen het verkeer op het hoogtepunt van de spits over een totale lengte van 450 kilometer vast stond.

Altijd open

'Wij willen dat spitsstroken altijd open zijn. We hebben matrixborden boven de weg om snelheden naar beneden te brengen. Het helpt niet om hele stroken eruit te halen,'  zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot op BNR. 

Hij pleit hier dinsdagmiddag voor in de Tweede Kamer.

Veiligheid

Debby van Slechtenhorst van Rijkswaterstaat geeft aan dat spitsstroken niet zomaar vrijgegeven kunnen worden. ' Veiligheid gaat boven doorstroming.'

Als het mistig is of sneeuwt, gaan de spitsstroken meestal dicht, omdat de bewakingscamera's dan niet goed bruikbaar zijn. 'Ook dinsdag zijn veel stroken dicht door de mist', geeft Van Slechtenhorst aan.

Potdicht

Het zit dinsdagochtend weer potdicht. Vooral boven de rivieren is sprake van dichte tot zeer dichte mist.

In de loop van de ochtend kan in het zuiden de zon doorbreken. Het noorden van het land blijft de rest van de dag in nevel gehuld.

Schiphol

Ook Schiphol heeft dinsdagochtend weer last van de mist. Het vliegverkeer kampt nog steeds met vertragingen en annuleringen en vliegt volgens een aangepaste dienstregeling.

Luchtverkeersleiding Nederland adviseert passagiers contact te houden met de luchtvaartmaatschappijen en op de teletekst te kijken voor actuele vluchtinformatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen