Nieuws9 mrt '11 21:33

Iers parlement kiest Kenny als premier

Auteur: Harmen Simon Teunis

Enda Kenny is de nieuwe premier van Ierlamd geworden, dankzij de 117 afgevaardigden die voor hem stemden. Slecht 27 stemden tegen hem

Een grote meerderheid in het parlement van Ierland heeft woensdag ingestemd met de benoeming van Enda Kenny tot nieuwe premier. In de Dail, het lagerhuis in Dublin, stemden 117 afgevaardigden in met het premierschap van de 59-jarige politicus van de centrumrechtse partij Fine Gael. De oppositie bestond uit 27 parlementariërs.
Monsteroverwinning
Fine Gael boekte een monsteroverwinning tijdens de parlementsverkiezingen in februari. De partij sleepte 76 van de 166 zetels in het Ierse lagerhuis in de wacht. Labour, met wie Fine Gael een coalitie zal vormen, bleef steken op 37 zetels. Samen hebben ze een grote meerderheid in het 166 zetels tellende parlement.
In een gezamenlijke verklaring lieten de twee partijen weten dat kiezers hun de opdracht hebben gegeven om de verdeelde samenleving en de gebroken economie te helen. Kenny liet weten dat partijgenoot Michael Noonan het ministerie van Financiën onder zijn hoede krijgt. Dat is een belangrijke post, omdat Ierland grote bezuinigingen en hervormingen voor de boeg heeft. Labourleider Eamon Gilmore wordt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.
Fianna Fáil afgestraft voor economische crisis in Ierland
De stembusgang maakte een einde aan de dominante positie van de Fianna Fáil van ex-premier Brian Cowen. Deze partij viel terug van 78 naar twintig zetels. Fianna Fáil, dat deze maand haar 85e verjaardag viert, is door kiezer afgestraft wegens de economische crisis die in Ierland bijzonder hard heeft toegeslagen. De financiële sector kreeg het zwaar te verduren en de huizenmarkt stortte in na jaren van ongekende groei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen