Nieuws3 jun '11 06:41Aangepast op 3 jun '11 10:26

Europees ministerie van Financiën: goed idee of niet?

Auteur: Pieter van den Akker

Jan-Kees de Jager krijgt er een concurrent bij als het aan Jean-Claude Trichet ligt. Een Europees ministerie van Financiën is volgens de president van de Europese Centrale Bank dé manier om een eurocrisis te voorkomen.

Dat denkt ook Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam. "Waar we in Europa mee zitten is onder andere een coördinatieprobleem", zegt Beetsma. "Het budgetteerbeleid van verschillende landen is niet gecoördineerd. Zo'n ministerie zou kunnen helpen om dat wél te coördineren.”
Klik rechts om Beetsma te horen in de bijdrage van BNR-redacteur Nina van den Dungen.
“Het idee 'an sich' vind ik fantastisch”, reageert Bruno Braakhuis, GroenLinks-Kamerlid en woordvoerder Financiën. “Het is alleen een beetje naïef. Trichet gaat weg, dus hij voelt zich vrij om te spreken en luchtballonnen op te laten. Een welkome luchtballon, maar het is niet realistisch. Waar landen niet eens de vennootschapsbelasting met elkaar willen afstemmen, is het wel heel lastig om nu een Europees ministerie van Financiën op te richten.”
Klik rechts om te luisteren naar Bruno Braakhuis.
Volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers is zo'n Europees ministerie van Financiën niet de oplossing voor de eurocrisis. Harbers is het wel met Trichet eens dat er harde afspraken moeten worden gemaakt om landen die uit de pas lopen, aan te kunnen pakken. Maar daarvoor is geen ministerie op Europees niveau nodig, vindt de VVD’er. 
Harbers ziet liever dat landen worden beboet of dat hun Europese subsidies worden ingehouden, zei hij vrijdag tegen BNR.


 

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen