Sirte in handen nieuwe machthebbers
De belangrijkste verzetshaarden in de Libische plaats Sirte, een congrescentrum en de nabijgelegen universiteit, zijn zondag in handen gevallen van de strijders van de nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land.
Dat heeft een commandant van de aanvallers, Mohammed al-Fayad, gezegd. In de marmeren zalen van het grote congrescentrum hield Kaddafi graag Afrikaanse topconferenties, nadat hij zijn plannen voor de eenwording van de Arabische wereld had opgegeven.
Verslaggevers ter plekke bevestigen de verovering van het congrescentrum en de universiteit. In de gebouwen verwijderen strijders van de nieuwe Libische regering portretten van Kaddafi. "Dit is gebouwd met het geld van de Libiërs. Het is ons geld, maar geen inwoner van Sirte mocht hier komen", zei een strijder. Ook een paleis van Kaddafi in Sirte viel in handen van de NTC. Uitgelaten strijders sprongen op een hemelbed waar de dictator ooit sliep.
Vliegveld Bani Walid
De strijders van de nieuwe machthebbers wisten zondag ook het vliegveld van Bani Walid te veroveren. Dat zei de commandant van de strijders van de Nationale Overgangsraad in de regio.
Bani Walid is een van de twee bastions die nog in handen zijn van aanhangers van ex-dictator Muammar Kaddafi. Er wordt in de woestijnstad zwaar gevochten. NTC-troepen vechten al een maand om controle over de stad.
Laatste bolwerken
De in augustus ten val gebrachte dictator Muammar Kaddafi komt uit de streek van Sirte. Zijn stam, de relatief kleine Kaddafa-stam, is er in de meerderheid. Sirte, 400 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, is een van de laatste verzetshaarden van Kaddafi-getrouwen.
Kaddafi nog steeds onvindbaar
Ondanks de vele successen van de NTC is Kaddafi nog altijd spoorloos, ongeveer anderhalve maand na zijn val. Het is ook onduidelijk of hij zijn laatste volgelingen zelf nog aanvoert. Mogelijk ligt het bevel van de strijd nu bij Kaddafi's zoon Seif al-Islam. Die zou zich hebben verschanst in Bani Walid.