Nieuws14 okt '11 17:20

Vuurgevechten in Tripoli na oproep Kadaffi

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst sinds eind augustus wordt vrijdag in de Libische hoofdstad Tripoli weer gevochten. Tientallen aanhangers van ex-dictator Kadaffi gaven gehoor aan diens oproep in opstand te komen.

Dat heeft de Nationale Overgangsraad NTC bevestigd. Het is niet bekend of er doden of gewonden zijn.

Pickups
Inwoners meldden dat 20 tot 50 gewapende Kaddafistrijders in de aanval gingen in het zuiden van de stad in de wijk Abu Salim, die als pro-Kadaffi bekendstaat.

Ook in de naastgelegen wijk Hadhba wordt gevochten. Pick-uptrucks met NTC-strijders snelden naar de plaats van de gevechten, waar naar verluidt hevige schotenwisselingen plaatsvinden.

Oproep
Een NTC-strijder zei: "Kaddafi riep gisteren op om na de vrijdaggebeden in opstand te komen. Daarom zijn deze mensen opgedoken en veroorzaken ze dit probleem."

Een aantal inwoners zei dat de groep Kaddafi-aanhangers zich eerder al in de wijk had vertoond en toen luidkeels pro-Kadaffileuzen had geroepen.

Strijders van de NTC namen op 23 augustus het hoofdkwartier van Kaddafi in Tripoli in. Alleen Sirte en Bani Walid golden nog als Kaddafibolwerken waar gevechten zijn tussen strijders van beide partijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen