Libië diplomatiek en fysiek onder vuur
Gevechtsvliegtuigen van de NAVO hebben dinsdag zeer hevige en voortdurende luchtaanvallen uitgevoerd op de Libische hoofdstad Tripoli. De aanvallen behoren tot de heftigste tot nu toe. Ondertussen maakte dinsdag ook een deel van de Tweede Kamer bekend tegen een verlenging te zijn van de Nederlandse deelname aan de NAVO-missie in het land.
De NAVO besloot vorige week de militaire operatie te verlengen tot eind september en vraagt zijn lidstaten om steun. Gedoogpartij PVV, de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) zien het liefst dat Nederland helemaal niet meedoet met een verlenging. Ze wijzen erop dat Nederland dit jaar nog maar 10 miljoen euro over heeft voor nieuwe missies.
Ergste bombardementen tot nu toe
De bombardementen dinsdag behoren volgens waarnemers in de hoofdstad Tripoli tot de ergste tot nu toe. Volgens de BBC veroorzaken de laag overkomende vliegtuigen 'enorme explosies' in de buurt van het hoofdkwartier van de Libische leider Kaddafi. Dat de NAVO overdag zo dicht over de hoofdstad durft te vliegen, is opvallend. Dat zou kunnen betekenen dat het luchtafweergeschut bijna volledig uitgeschakeld is. Daarmee zou Kaddafi een belangrijke verdedigingsmechanisme kwijt zijn.
Onder vuur
Diplomatiek ligt Kaddafi ook onder vuur. Zijn Mauritaanse ambtgenoot Mohammed Ould Abdel Aziz heeft dinsdag duidelijk gezegd dat Kaddafi weg moet. Hij is voorzitter van een panel van de Afrikaanse Unie dat zich over Libië buigt en ziet geen oplossing meer zonder Kaddafi's vertrek.
De Europese Unie heeft dinsdag besloten zes Libische havens toe te voegen aan de lijst van Libische ondernemingen waarvan de tegoeden worden bevroren. Het zou gaan om havenbedrijven die in handen zijn van de clan van Kaddafi.
Minister Hans Hillen van Defensie is woensdag en donderdag in Brussel om met zijn collega's van de NAVO-lidstaten te praten over de verlenging van Unified Protector.