Nieuws7 jun '11 15:38

VN: 1000 ontvoeringen in Misurata

Auteur: Saskia van Huijgevoort

In en rond de Libische havenstad Misurata zijn de afgelopen maanden zeker duizend mensen ontvoerd of verdwenen. Dat maakte de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag bekend.

De UNHCR baseert zich op lokale hulporganisaties en mensenrechtengroepen. Misurata werd onlangs bezocht door een VN-missie.
Mannen zijn slachtoffer
Woordvoerder Adrian Edwards maakte dinsdag in Geneve bekend dat vooral mannen het slachtoffer zijn van de ontvoeringen. Een vrouw vertelde aan de UNHCR-missie dat drie van haar zwagers waren gekidnapt. Twee van hen bleken te zijn meegenomen naar een kamp van regeringstroepen in Zlitan. Ze moesten daar trouw zweren aan het regime van Muammar Kaddafi, waarna ze werden gedwongen te vechten aan regeringszijde.
Veel vluchtelingen
In Libië brak in februari een opstand uit tegen het bewind van Kaddafi. In de stad, waar voor het conflict circa 300.000 mensen woonden, verblijven nog 25.000 extra vluchtelingen. De meesten zitten bij familie of kennissen in huis. Andere ontheemden hebben een onderkomen gevonden in scholen of lege gebouwen.
In handen van opstandelingen
Misurata is in handen van opstandelingen en het is rustig. Het normale leven herstelt zich langzaam, aldus de VN. De straten worden schoongemaakt en winkels gaan weer open. Er is wel een tekort aan voedsel, medicijnen en stroom. Ook hebben ziekenhuizen een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Voor de oorlog was 80 procent van de verpleegsters van buitenlandse herkomst. Zij verlieten het land, toen het conflict losbarstte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen