Nieuws17 mrt '11 23:37Aangepast op 18 mrt '11 03:34

VN-Veiligheidsraad stemt in met ingrijpen Libië

Auteur: Thijs Baas

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde donderdagavond in met een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt.

Tien van de vijftien leden stemden voor de resolutie. Vijf landen, waaronder de permanente leden China en Rusland die de resolutie met hun veto hadden kunnen tegenhouden, onthielden zich van stemming.

Groen licht

De resolutie, die was ingediend door onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië, geeft groen licht voor alle maatregelen die noodzakelijk zijn om de Libische bevolking te beschermen tegen aanvallen van dictator Muammar Kaddafi. Ook voorziet de tekst in de instelling van een no-flyzone boven Libië. De Veiligheidsraad was lange tijd tot op het bot verdeeld over de kwestie-Libië. China en Rusland hadden grote bedenkingen bij gewapend ingrijpen in het Noord-Afrikaanse land, waar Kaddafi sinds medio februari probeert een opstand tegen zijn bewind met harde hand de kop in te drukken. Ook tijdelijk lid Duitsland aarzelde over de wenselijkheid van militaire interventie. De afgelopen week verloren de rebellen zienderogen terrein op de beter bewapende en getrainde troepen van Kaddafi.

Dreigend bloedbad

Het vooruitzicht dat de slag om de oostelijke stad Benghazi, het laatste bolwerk van de rebellen, zou ontaarden in een bloedbad, heeft de landen die nog twijfelden uiteindelijk over de streep getrokken. De instemming van de Veiligheidsraad werd in Benghazi met gejuich ontvangen. Kaddafi had eerder op de avond aangekondigd dat zijn troepen de stad zouden aanvallen. Ooggetuigen meldden dat donderdagavond laat in Benghazi explosies en luchtafweergeschut te horen waren. De oorzaak van de ontploffingen is overigens nog onduidelijk.

Hoofdpunten resolutie

Hieronder volgen vijf hoofdpunten uit het document van het hoogste orgaan van de volkerenorganisatie:

- Alle vluchten in het Libische luchtruim worden verboden, met uitzondering van hulpvluchten.

- Het is lidstaten van de VN toegestaan om alle noodzakelijke maatregelen te treffen om burgers en grondgebied in Libië te beschermen tegen een dreigende aanval.

- Het is uitgesloten dat in Libië een buitenlandse bezettingsmacht wordt gelegerd.

- Het wapenembargo tegen Libië wordt strenger toegepast. Alle VN-lidstaten worden opgeroepen op hun grondgebied schepen en vliegtuigen van en naar Libië te inspecteren.

- Economische sancties worden uitgebreid met de bevriezing van tegoeden van onder meer de nationale oliemaatschappij, de centrale bank en de investeringsmaatschappij van het regime.

Gerelateerde artikelen