Nieuws6 mei '11 17:47Aangepast op 6 mei '11 18:30

Nieuwe aanvallen Al-Qaeda niet zorgwekkend

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Al-Qaeda heeft de dood van Osama bin Laden bevestigd en kondigt nieuwe aanvallen aan op radicaal islamitische websites. Ook vraagt het terreurnetwerk Pakistanen om in opstand te komen tegen hun regering.

Deze reactie was wel te verwachten, zegt Glenn Schoen, terreurdeskundige van G4S Risk Advisory. "Binnen een week of twee krijgen we waarschijnlijk ook nog wel een video van een belangrijke leider binnen de organisatie die deze boodschap zal herhalen."
Pakistan
"Al-Qaeda probeert van de situatie gebruik te maken door hun achterban op te roepen tot een opstand tegen de Pakistaanse overheid", denkt Schoen.
"Waarschijnlijk heeft de boodschap weinig impact, de terreurorganisatie probeert gewoon zoveel mogelijk de gebeurtenis zo positief mogelijk voor hen uit te laten pakken."
Opvolging
Nu ook Al-Qaeda de dood van Osama bin Laden heeft bevestigd, is de vraag wie hem gaat opvolgen. Osama bin Laden is deels 'de grote man achter Al-Qaeda’ maar de laatste jaren stond hij waarschijnlijk niet meer helemaal alleen aan het roer van de organisatie.
"Zijn rechterhand, Ayman al-Zawahri, wordt veel genoemd als zijn opvolger. Je kunt betwijfelen of dit ook echt zal gebeuren: al-Zawahri was niet voor niets jarenlang de nummer twee. De man heeft een stuk minder charisma, zijn naam is niet erg solide en hij is ook niet overal populair. Het blijft gissen."
Toekomst
Waarschijnlijk horen we binnenkort nog wel wat meer van de terroristische organisatie, denkt de expert. "Naast een tweede videoboodschap kunnen we ook nog een terroristisch equivalent van een zaligverklaring verwachten. Nu is het hopen dat de invloed van de organisatie afbreekt, misschien door gebrek aan charismatisch voorbeeld en er minder mensen bij Al-Qaeda aansluiten..."
Osama bin Laden is inderdaad omgekomen. Dat heeft zijn terreurbeweging al-Qaeda vrijdag via radicaalislamitische internetsites laten weten aan haar volgelingen. Volgens terrorismemonitor SITE zweren de extremisten wraak.
Al-Qaeda wil wraak
"Op een historische dag voor de grote islamitische natie is de heilige strijder sjeik Abu Abdullah, Osama bin Mohammed bin Laden, God hebbe genade met hem, gedood op het pad dat mensen voor hem hebben genomen en anderen na hem zullen nemen'', stelt al-Qaeda. De terroristen noemen de dood van Bin Laden 'een vloek' die het Westen zal achtervolgen: "Hun blijdschap zal veranderen in leed en hun bloed zal zich mengen met hun tranen."
De Verenigde Staten laten weten zeer alert te zijn op wraakacties van extremisten. "We zijn ons er zeer van bewust welke acties kunnen plaatsvinden’’, zei een woordvoerder van het Witte Huis.
Samenzweringstheorieën
De bevestiging van de dood van Bin Laden maakt mogelijk een einde aan samenzweringstheorieën in de islamitische wereld, maar niet aan de woede. In Osama’s laatste woonplaats, het provinciestadje Abbottabad, gingen vrijdag ongeveer duizend mensen de straat op. Na het middaggebed staken de betogers autobanden in brand en riepen ze leuzen tegen de Verenigde Staten. Kleine demonstraties waren er in Pakistaanse steden als Karachi, Quetta en Peshawar en in islamitische landen als Egypte en Indonesië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen