Nieuws5 sep '11 16:13

Eurolanden moeten eigen boontjes doppen

Auteur: Pieter van den Akker

De overheden van Europese landen moeten er alles aan doen hun financiën op orde te brengen. De steun van de Europese Centrale Bank, die onlangs veel staatsobligaties kocht, ontslaat de landen niet van hun eigen verantwoordelijkheid.

Dat zei aankomend ECB-president Mario Draghi maandag tijdens een toespraak in Parijs. Draghi verwees in zijn speech naar de grootschalige aankoop van obligaties, waarmee de ECB er de afgelopen weken in slaagde de rente op staatsleningen van vooral Spanje en Italië terug te brengen.
Steun ECB is tijdelijk
"Het programma is tijdelijk'', benadrukte de Italiaanse centralebankpresident, die eind oktober de leiding van de ECB overneemt van Jean-Claude Trichet. "Zoals Trichet al heeft gezegd, kan het bovenal niet worden gebruikt om te ontkomen aan het fundamentele principe van begrotingsdiscipline.''
Noodfonds
Draghi benadrukte verder dat het belangrijk is dat alle eurolanden op korte termijn de afspraken bekrachtigen die hun regeringsleiders eind juli namen. Draghi doelde op de uitbreiding van de capaciteiten van het noodfonds EFSF, dat daarmee de rol van de ECB op de obligatiemarkt kan overnemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen