Nieuws31 mrt '11 21:05Aangepast op 31 mrt '11 22:17

VN nemen controle luchthaven Abidjan over

Auteur: Thijs Baas

De vredestroepen van de Verenigde Naties in Ivoorkust hebben donderdagavond de controle over de luchthaven van Abidjan overgenomen van de politie en de douane. Dat hebben medewerkers van de volkerenorganisatie gezegd.

De aanhangers van de wettig gekozen president Alassane Ouattara zullen diens opponent Laurent Gbagbo niet fysiek bejegenen. Dat liet Ouattara's naaste adviseur en afgezant in Parijs Ally Coulibaly weten.
Ouattara wordt door de internationale gemeenschap inmiddels algemeen erkend als president. Sinds hij in november werd gekozen weigert zijn tegenstrever en zittend president Gbagbo op te stappen. Sindsdien is er een bloedige machtsstrijd gaande tussen de aanhangers van beide voormalige kandidaten, waarbij al honderden mensen zijn omgekomen.
Binnen handbereik
Ouattara's troepen lijken op het punt te staan de strijd in hun voordeel te beslissen. Donderdag slaagden zij erin op te stomen tot aan de poorten van Abidjan, de grootste stad van het land en bovendien in economisch opzicht de belangrijkste.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen