Nieuws30 mrt '11 20:55

VN-Veiligheidsraad snel bijeen over Ivoorkust

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt om 23.00 uur Nederlandse tijd bijeen over Ivoorkust, meldden diplomaten. Naar verwachting besluit de Veiligheidsraad over sancties tegen president Laurent Gbagbo en zijn medewerkers.

Gbagbo weigert te vertrekken sinds hij in november de verkiezingen heeft verloren. In plaats van te vertrekken valt hij de aanhangers van de gekozen president Alassane Ouattara aan. Troepen van de Verenigde Naties beschermen Ouattara in een hotel.

Frankrijk pleitte voor verbod zware wapens

Frankrijk, dat tot 1960 kolonisator was van Ivoorkust, had vorige week gepleit voor een verbod op het gebruik van zware wapens in Abidjan, economisch de belangrijkste stad van Ivoorkust. Verder wordt in een ontwerpresolutie geëist dat het kamp van Gbagbo geen aanvallen meer uitvoert op burgers en op leden van Unoci, de VN-missie in Ivoorkust. Ook zou de VN-missie meer mogelijkheden moeten krijgen om de burgerbevolking te beschermen.

Hoofdstad ingenomen door aanhangers Outtara

Ongeduldige aanhangers van Outtara hebben woensdag vanuit het noorden al de hoofdstad Yamoussoukro ingenomen. Ze hebben ook een stad veroverd 130 kilometer van San Pedro, 's werelds grootste exporthaven van cacao. Het Afrikaanse land, met ruim 20 miljoen inwoners, is de grootste exporteur van cacao ter wereld.

De aanhangers van Outtara hebben gedreigd op te rukken naar de grootste stad van het land, Abidjan. Daar heeft Gbagbo zich verschanst.

Gerelateerde artikelen