Nieuws21 jun '11 11:03

EU wil bemoeienis economisch beleid landen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Europese Unie moet lidstaten kunnen dwingen tot economische hervormingen. Een crisis zoals Griekenland kan dan worden vermeden. Voorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europees Parlement heeft dat dinsdag gezegd tegen de Vlaamse publieke omroep VRT. De Nederlandse partijen VVD en D66 maken in Europa ook deel uit van zijn fractie.

Volgens Verhofstadt is de Griekse crisis ontstaan doordat de economieën van de EU-landen te veel uiteen lopen. "De Duitse economie is zeer krachtig en competitief geworden, terwijl de Grieken nauwelijks iets gedaan hebben'', zei hij.
Volgens de oud-premier is het probleem dat Europa geen middelen heeft om landen te dwingen om hervormingen door te voeren. "Want het is onzin om aan de ene kant een monetaire unie, een euro, te hebben en aan de andere kant nog altijd 17 verschillende strategieën op het vlak van publieke financiën. Dat kan niet werken. We zullen naar één economisch bestuur in de EU moeten gaan", zei Verhofstadt.
De EU heeft al afgesproken om het economisch beleid van de lidstaten beter op elkaar af te stemmen, maar daarbij is geen sprake van dwang. De EU-landen kunnen de aanbevelingen uit Brussel in de wind slaan.
Luister hier naar het hele interview met Guy Verhofstadt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen