Nieuws23 sep '11 16:43

Weg met de spookpolitici

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenteraads- en Statenleden die wel ergens op de loonlijst staan, maar nooit op hun werk verschijnen, zijn een ongewenst verschijnsel.

Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het zou gaan om minimaal 17 en maximaal 58 zogenoemde fantoomleden, zo blijkt uit een peiling van de Vereniging van Griffiers.

De Kamer ageert al sinds 2009 tegen deze spijbelaars. Vergoedingen van dergelijke 'volksvertegenwoordigers' moeten worden opgeschort, is de breed gedragen gedachte. Nu kunnen ze nog slechts met 20 procent worden gekort.

Publieke taak

Dat het om beperkte aantallen gaat, doet volgens Donner niet af aan het probleem van de "gekozen volksvertegenwoordigers die op geen enkele wijze zichtbare invulling geven aan de inzet voor de publieke taak die hun kiezers mochten verwachten''.

Wijziging van het vergoedingenstelsel ziet hij echter niet direct als een geschikt middel om het probleem van de spookpoliticus te verhelpen. "De oplossing moet niet in de rechtspositionele hoek worden gezocht.''

Het is beter om tussentijds te kijken naar het functioneren van een politicus, al is dan wel weer de vraag wie hem of haar moet beoordelen en hoe je daar consequenties aan verbindt. Ook kan de selectie van kandidaten voor de kieslijst en de begeleiding van de uitverkorenen misschien worden verbeterd, oppert Donner.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen