Nieuws3 mei '11 07:57Aangepast op 3 mei '11 10:53

Pakistan wist (niet) waar Bin Laden zat

Auteur: Edme Koorstra

Het is onwaarschijnlijk dat Pakistan niet op de hoogte was van de verblijfplaats van Osama Bin Laden, zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Toch zegt de Pakistaanse president Zardari dat dat echt zo is.

De Pakistaanse president Zardari ontkent de beschuldigingen dat Pakistan Osama Bin Laden heeft beschermd. In een opinie-stuk in de Washington Post schrijft Zardari dat Pakistan niet wist waar de gedode terroristenleider zich bevond en ook dat Pakistan net zoveel redenen heeft om Al-Qaeda te haten als elk ander land.
'Niet meegeholpen'
Maar volgens Zardari hebben de Pakistanen niet meegeholpen met de Amerikaanse actie om Bin Laden uit te schakelen. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, gelooft niet dat Pakistan niet op de hoogte was van de verblijfplaats van Bin Laden.
Luister naar het gesprek met Bernard Hammelburg en Pakistandeskundige Olivier Immig via de knop rechts.
Media: autoriteiten staan voor schut
Pakistaanse media schrijven vandaag dat de dood van Bin Laden de autoriteiten in het land in ernstige verlegenheid heeft gebracht. De al-Qaeda-leider leefde jarenlang onopgemerkt in Pakistan, tot hij zondag door Amerikaanse speciale troepen werd gedood: "Hoe hij op die plek kon schuilen zonder enige actie onzerzijds, zal moeilijk aan de Amerikanen te verkopen zijn", aldus de krant Daily Times.
'Schokkend'
En The News schrijft: "Het falen van Pakistan om de meest gezochte man ter wereld op te merken, is schokkend." Volgens het dagblad Dawn roept de Amerikaanse operatie "een hele reeks vragen op over de mate van samenwerking met de (Pakistaanse) inlichtingendiensten en het leger. Speelden ze een rol bij de operatie?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen