Nieuws14 apr '11 16:30Aangepast op 14 apr '11 17:22

Nederland wil inzet in Libië niet uitbreiden

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Nederland geeft geen gehoor aan de oproep van Parijs en Londen om zijn militaire inzet in Libië te vergroten. De regering vindt dat Nederland met de handhaving van het wapenembargo en het vliegverbod voldoende bijdraagt aan de NAVO-missie in het Noord-Afrikaanse land.

"Wij gaan ervan uit dat we een passend aandeel leveren met onze F-16's en andere middelen'', zegt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag na beraad over Libië met zijn NAVO-collega's in Berlijn.
Volgens hem vinden ook de NAVO-bondgenoten dat Nederland een eerlijk aandeel levert.
Woensdag deden zijn Franse en Britse collega een beroep op andere landen mee te doen aan aanvallen tegen het Kaddafiregime. Volgens Rosenthal is dat niet ter sprake gekomen tijdens het NAVO-beraad in Berlijn. Wel zijn landen die nog niet meedoen, gevraagd zich aan te sluiten bij de NAVO-missie.
Nederland is leidend in een EU-battle-group, dus het wordt wel heel moeilijk om niet mee te doen als die worden ingezet in Libië, zegt Chris Klep, militair historicus in gesprek met Niels Heithuis. Luister rechts naar het audiofragment.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen