Nieuws19 mrt '11 20:58

Menigte koelt woede op ElBaradei

Auteur: Thijs Baas

Een woedende menigte heeft de Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei zaterdag belaagd toen hij in de hoofdstad Caïro zijn stem in een referendum wilde uitbrengen.

Het zou gaan om honderden fanatieke moslims die het hadden voorzien op ElBaradei. ,,We willen je niet'', schreeuwde de menigte tegen ElBaradei. Ook wierpen ze stenen en schoenen naar de oppositieleider, waardoor ruiten van zijn auto sneuvelden. De fanatici noemden ElBaradei 'een agent van de Verenigde Staten'.

Geschokt

De politicus zei dat hij geschokt was door de aanval. Hij liet weten dat hij niet had kunnen stemmen op de plek die hij op het oog had. ElBaradei besloot daarvoor naar een ander stembureau te vertrekken. ElBaradei is het boegbeeld van de liberale Egyptische oppositie. Hij werkte twintig jaar bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken en van 1984 tot 2009 bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen. In 2005 kregen ElBaradei en de VN-atoomwaakhond de Nobelprijs voor de Vrede.

Grondwetsherziening

Lange rijen mensen stonden zaterdag voor de stembureaus om hun stem uit te brengen over wijzigingen in de veertig jaar oude grondwet. Die moeten het land democratischer maken tijdens de overgangsperiode. Het was de eerste stembusgang sinds president Hosni Mubarak  op 11 februari het veld ruimde en een militaire raad het gezag naar zich toetrok. De telling van de stemmen is zaterdagavond begonnen. Cijfers over de opkomst worden pas zondag bekend. Het is niet bekend wanneer de uitslag wordt vrijgegeven.

Gerelateerde artikelen