Nieuws24 mei '11 21:00

Gezocht: Republikein met talent en ambitie

Auteur: Thijs Baas

Met het vinden van een geschikte Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar wil het nog niet echt vlotten. Newt Gingrich is de enige aansprekende naam die tot nu toe naar buiten is gekomen, maar ook van deze oudgediende zal Barack Obama niet echt wakker liggen.

Dat zei Amerika-deskundige Frans Verhagen in BNR's On The Move. Gingrich werd in Republikeinse kring bovendien gekapitteld wegens zijn omarming van de zogenaamde 'social engineering', die in republikeinse kring. Volgens Verhagen is het strategisch echter slim dat Gingrich heeft laten zien dat hij zich niet laat gijzelen door de rechtervleugel van de partij.  "Ik denk dat je als kandidaat meer kans maakt als je wat ánders te bieden hebt."
Mocht Gingrich zich namens de Republikeinen nomineren voor het presidentschap, verwacht Verhagen in ieder geval gloedvolle debatten met Obama.
Dark horse
Toen Obama zich in februari 2007 voor het eerst meldde als presidentskandidaat werd dat in eerste instantie nauwelijks opgemerkt. De kans dat er bij de Republikeinen nog een dergelijke dark horse boven komt drijven acht Verhagen echter zeer klein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen